2014 m. kovo 13 d.

Kaip įprastas sumuštinis pavirto sveikesniu ir skanesniu

Rytas. Puodelis karštos kavos ir sumuštinis, turbūt, kiekvienam iš mūsų įprasta dienos pradžia. Ryte tikrai neturim laiko nei virti, nei kepti, nei kažkaip kitaip užtrukti virtuvėje. Sumuštiniai greičiausiai paruošiamas ir mažiausiai pastangų reikalaujantis maistas pusryčiams. Vėliau būtinai pateiksiu pavydžių, kad ne visai tiesa, bet dabar ne apie tai.

Galbūt, Jūsų sumuštiniai jau skanūs ir sveiki, tačiau su šviesios duonos mėgėjais pasidalinsiu patirtimi.


Tamsi duona. Kvietinių miltų kepiniai neturi nieko, kas būtų reikalinga organizmui. Visai nesudėtinga yra forminę duoną ar įprastinį batoną pakeisti tamsia duona. Pastaroji žymiai maistingesnė ir turtingesnė maistinėmis naudingomis medžiagomis, tai gi jos ir suvalgysite mažiau, jausitės sotesni ir virškinimo procesas truks ilgiau, nereikės užkandžiauti tarp pusryčių ir pietų. Tamsi duona gali būti be priedų arba su grudais ar sėklytėmis. Išbandykite viską ir rasite Jums tinkamiausią variantą. Taip pat, puikus pasirinkimas yra kepti duoną namuose iš raugo. Tiesa, tam reikia šiek tiek praktikos, tačiau tai nėra taip sudėtinga, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio.

Sviestas. Atsisakykite margarino, riebalų mišinių ir kitų neaiškios kilmės produktų, kuriuose gausu nereikalingų riebalų ir modifikuotų produktų. Rinkitės naminį sveriamą sviestą, kurio galima įsigyti turguje arba prekybos centre.

Sūris ir daržovės. Koks sumuštinis be sūrio ar kokio kito skanėsto ant viršaus? Sūrio atsisakyti labai sunku, tačiau galima rinktis kokybišką sūrį, o ne fermentuotą riebalų mišinį, kuris labai panašaus skonio, tačiau visai nenaudingas ir su modifikuotais produktais. Taip pat pridėti griežinėlį pomidoro, agurko ar kitokios mėgiamos daržovės, kuri praturtins sumuštinį keliais vitaminais bei skaidulomis.
Skamba visai paprastai, tiesa?



3 komentarai:

  1. Sveiki,
    Labai patinka patarimas keisti duona tamsia - pritariu :)

    O va dėl sūrio ant turiu labai kategorišką nuomonė:
    Duonoje yra krakmolo (kaip ir bet kurioje turbūt) - krakmolui virškinti skrandyje turi būti palaikyta rūgštinė aplinka, o sūriui (riebalai) - reikia labiau neutralios aplinkos. Kai šie du dalykai sumaišomi, duonos virškinimas yra gerokai pristabdomas. Tai raiškia, kad geriausiu atveju duona užsiliks skrandyje lėtai virškinama arba besifermentuojanti gana ilgai. O blogiausiu atveju gali pradėti ir pūti, o tai jau liūdna istorija (bet gana populiari su šiuolaikine dieta). Kai susipažinau su maisto užsilikimo ir puvimo skrandyje pasekmėmis žmogaus kūnui tiesiog iškarto nustojau valgyti sūri su duona. Čia turbūt jau tema visai kitai diskusijai.

    Maisto derinimas pagal skrandžio virškinimo galimybes yra gana sudėtingas reikalas, kuriuo pradėjau domėtis prieš keletą mėnesiu. Tad dar gana žalias šioje srityje. Visgi tai man pasirodė labai daug pastangų ir dėmesio reikalaujantis dalykas, bet tikrai, tikrai pasiteisinantis. Esu skaitęs, kad vidutinio šiuolaikinio žmogaus virškinimo trakte supūva 9 iš 10kg maisto - to išvengus galima net tik dešimt kartų mažiau valgyti, bet ir pašalinti beveik visas įmanomas ligas.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Beje, gal galiu pasiulyti idiegti disqus komentavimo platforma siama tinklapyje? Tai pati populiariausia komentavimo platforma sujungianti visus populiariausius ir geriausia zinomus blogus, bei leidzia sekti atsakymu i komentarus bei diskusija vienoje vietoje. http://disqus.com/admin/blogger/ + nereikia suvedineti to kodo pries komentara - anti-span sistema veikia kitokiais principais.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labas,

    Smagu girdėti, kad patarimas geras.
    Dėl sūrio visiškai sutinku, palaikau ir nuomonę, kad pieno produktų vartojimą reiktų sumažinti iki minimumo ar net gi jo visai atsisakyti. Tačiau viskam savas laikas. Negalime vieną rytą atsikelti ir pradėti viską daryti kitaip. Tam reikia laiko, žinių ir noro būti sveikesniam ir energingesniam.

    Šiandien suprantame, kad juoda duona yra kur kas sveikesnė mums, žiūrėk rytoj ir margariną pakeisime sviestu. Praėjus šiek tiek laiko, gal ir sviestą pakeisime natūralesniu produktu pasigamintu namie.

    Ačiū už patarimą dėl komentavimo sistemos. Esant galimybėms būtinai pasitaisysime ir patobulėsime. :)

    AtsakytiPanaikinti